Accesoriul ieftin ce demonstrează că telefoanele sunt prea mari

de: Florin Cașotă
18 02. 2019

Smartphone-ul merită să fie inclus pe lista invențiilor care a schimbat lumea, alături de electricitate sau de penicilină, însă poate l-am dus într-o direcție greșită.

Înainte de iPhone, telefoanele mobile nu aveau o formă standard. Puteai să cumperi telefoane cu clapetă, unele cu tastatură fizică și așa mai departe. Acum toate telefoanele arată ca un iPhone și un iPhone arată ca toate telefoanele, adică ca un dreptunghi negru.

Pe măsură ce telefoanele au devenit mai puternice au crescut și ca mărime. Diagonalele ecranelor parcă cresc de la an la an. Acum, flagshipurile Samsung, Huawei sau Apple o să aibă diagonale de 6,4 sau 6,5 inci.

Pentru că vrem telefoane arătoase și care se pot încărca wireless trebuie să avem sticlă pe spate, iar asta face ca telefonul să fie mai alunecos și fie riști să-ți scape din mână și să se spargă pe ciment, fie pui o carcasă care face ca telefonul să fie și mai mare și mai greu.

Telefoanele fiind din ce în ce mai greu de manevrat și de folosit cu o singură mână au început să apară pe piață accesorii ca PopGrip de la firma PopSocket. Un accesoriu mic de câțiva zeci de lei ce se poate lipi pe spatele smartphone-ului ca să te ajute să-l ții mai bine cu o singură mână.

Acesta este alcătuit din două părți: o bază de plastic cu adeziv ce se lipește pe carcasa telefonului, iar o a doua parte se înșurubează pe bază și se extinde ca un acordeon astfel încât să-ți înfășori degetele în jurul lui. Acestea se vând cu câțiva zeci de lei (20-30 de lei) dar pot fi și mai scumpe și pot ajunge să te coste câteva sute de lei.

PopGrip-urile de la Popsockets au debutat în 2014, iar de atunci compania a vândut peste 100 de milioane de unități, iar dintre acestea 60 de milioane s-au dat anul trecut. Compania a avut venituri de 200 de milioane de dolari în 2018 și un profit net de 90 de milioane de dolari.

Am încercat și eu un astfel de accesoriu și l-am găsit util, dar nu mi-a plăcut pentru că era prea voluminos și de multe ori îmi era greu să scot telefonul din buzunar. Mai există și o variantă ceva mai puțin deranjată, un inel de metal ce se poate plia, astfel încât să nu te deranjeze atunci când nu vrei să-l folosești.

Aici vorbim de gusturi, dar ideea este aceeași. Aceste accesorii sunt extrem de populare și se vând foarte bine pentru că smartphone-urile sunt foarte mari și devin greu de utilizat cu o singură mână.

O soluție ar putea fi revenirea la ecrane mai mici, dar oamenii vor în continuare telefoane cu display-uri mari pentru YouTube și Netflix.

Așa că producătorii se uită la telefonul pliabil: se păstrează ecranul (chiar mai) mare, iar dispozitivul devine mic și utilizabil cu o singură mână.

Totuși, producătorii ca Samsung sau Huawei nu vor să ofere un smartphone pliabil doar pentru asta, ci pentru că cererea pentru telefoane scade (piața de telefoane a scăzut anul trecut) și este nevoie de un suflu nou în piață care să crească vânzările. Un dreptunghi puțin mai rapid decât modelul anterior nu mai este suficient pentru a convinge consumatorii să cheltuiască mii de dolari pe un telefon.

Vom vedea în următorii ani dacă vom avea din nou varietate pe piața de telefoane sau le vom confunda în continuare.